Tuesday, March 10, 2015

CONTOH SOAL DAN PEMBAHASANNYA BAHASA INGGRIS SMP/MTS

PAKET 2



Choose the best answer.
Read the text to answer questions 1 and 2
       Indikator         : Menentukan gambaran umum teks fungsional pendek.
       Indikator soal : Disajikan sebuah kartu ucapan, siswa dapat menentukan topik teks itu.
Soal:
1.      What is the text about?
A.    Opening of a new shop
B.     Description of a new home
C.     Advertisement on a new restaurant
D.    Congratulation to someone on moving to a new house

Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : Teks tersebut merupakan ucapan selamat menempati rumah baru.

       Indikator         : Menentukan makna kata/frasa dalam teks fungsional pendek.
       Indikator soal : Disajikan kutipan kalimat dari teks dengan salah satu kata/frasa digaris bawahi, siswa dapat menentukan makna kata tersebut dengan tepat.

Soal:
2.      “ a blessing upon your new dwelling” The underlined word has similar meaning with…
A.    family
B.     houes
C.     street
D.    room
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : kata dwelling berarti rumah atau tempat tinggal, jadi padanan kata yang sesuai adalah House.

Read the text to answer questions 3 to 5.


       Indikator    : Menentukan gambaran umum teks fungsional pendek
       Indikator soal : Diberikan teks pesan singkat, siswa dapat menentukan topik pesan singkat tersebut.
Soal:
3.      What is the message about?
A.    A sick grandma
B.     A delay of an activity
C.     A Working project
D.    A great plan
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Isi pesan tersebut adalah penundaan suatu kegiatan karena penulis pesan berhalangan hadir. Pilihan yang tepat adalah b.

       Indikator         : Menentukan informasi rinci teks fungsional pendek
       Indikator soal : Diberikan pesan singkat tertulis, siswa dapat menentukan informasi rincinya.
Soal :
4.      Dinda can’t come to Mira’s house because…
A.    the project has not planned.
B.     she has to work in the hospital.
C.     her grandma is sick.
D.    Dinda must be hospitalized.
Kunci jawaban            : c
Pembahasan                : Alasan Dinda tidak dapat datang adalah karena neneknya sakit,

         Indikator   : Menentukan informasi tersirat
         Indikator soal : Diberikan teks pesan singkat, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan informasi tersirat dengan tepat.
Soal:
5.      From the message above we know that... 
A.    Dinda and Mira have to work together on their project.
B.     Dinda’s grandma involves in the project.
C.     Dinda and her grandma will meet Mira at the hospital.
D.    Dinda expect Mira to stay in the hospital with her.
Kunci jawaban            : a
Pembahasan                : Dari dalam teks bisa disimpulkan bahwa Dinda dan Mira sudah merencanakan untuk bekerjasama dalam membuat project. Jadi pilihan yang sesuai adalah a.

Read the text to answer questions 6 and 7

       Indikator         : Menentukan tujuan komunikatif teks.
       Indikator soal  : Disajikan teks undangan, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang tujuan penulisan dengan tepat.
         Soal:
6.      What is the text written for?
A.              To invite somebody to a party
B.               To celebrate a new baby
C.               To welcome a princess
D.              To show the way to Lexington

Kunci jawaban            : a
Pembahasan                : Teks tersebut berupa undangan untuk merayakan ulang tahun Brianna yang keempat, bisa dilihat dari beberapa kata kunci misalnya RSVP. Jadi pilihan yang tepat adalah to invite somebody to a party.


       Indikator         : Menentukan informasi tertentu
       Indikator soal  : Disajikan teks undangan, siswa depat menentukan jawaban informasi tertentu dengan tepat.
Soal:
7.      Who should we contact to make a confirmation?
A.    Brianna
B.     Airy Princess
C.     Mr. Solomon
D.    Kathy
Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : Dalam teks disebutkan “please RSVP to Kathy…” berarti kita harus konfirmasi kepada Kathy.
Read the text to answer questions 8 to 9

Dear Parents,
We would like to announce the available roster of tutorial services offered by our school. This is part of our after-school academic immersion program:
·   Algebra for elementary and high school levels
·   History, Science and Chemistry
·   Specific subjects for high school levels
Schedule of Sessions: 1 1/2 hours Monday to Friday except holidays.
Class Size: Maximum of 10 students.
Fee: $250/quarter.
For further information, you may contact our office at 555-2773.

Thank you very much.
Academic Advisor

       Indikator         : Menentukan gambaran umum teks
       Indikator soal : Diberikan sebuah teks pengumuman, siswa dapat menentukan gambaran umum teks tersebut.
Soal:
8.      What is the announcement about?
A.    Algebra class
B.     Specific subjects for students
C.     The roster of tutorial services
D.    History, science, and chemistry lessons
Kunci jawaban            : c
Pembahasan                : Secara umum teks tersebut memberitahukan tentang tutorial services yang akan diselenggarakan oleh sekolah.

       Indikator         : Menentukan informasi tersirat
       Indikator soal         : Diberikan teks announcement yang sama, siswa dapat menentukan informasi tersirat dari teks tersebut dengan tepat.
Soal:            
9.      We can conclude that ...
A.    The services are free of charge.
B.     The programs will be held during weekend.
C.     There will be no more than 10 students in a class.
D.    This is not part of after-school academic immersion program.

Kunci jawaban            : c
Pembahasan                : Dalam teks tertulis “Class Size: Maximum of 10 students.” Berarti dalam satu kelas tidak boleh lebih dari 10 siswa.
Read the text to answer questions 10 to 12


         Indikator               : Menentukan gambaran umum isi teks
         Indikator soal         : Diberikan iklan tentang telepon genggam, siswa dapat menentukan gambaran umum teks.
Soal:

10.  What is offered in the advertisement?
A.    Notebook
B.     Mobile phone
C.     Personal computer
D.    Digital camera
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Yang ditawarkan dalam iklan tersebut adalah produk dari Samsung berupa telepon genggam, sebagaimana bisa dilihat dari visualisasi gambarnya.

•   Indikator         : Menentukan informasi rinci
•   Indikator soal  : Diberikan iklan tentang telepon genggam, siswa dapat menentukan informasi rinci dalam teks.
Soal:
11.  How many colours does the product offer?
A.    One
B.     Two
C.     Four
D.    Six
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Warna yang tersedia ada dua macam yaitu marble white dan pebble blue.

•   Indikator         : Menentukan informasi rinci
•   Indikator soal         : Diberikan iklan tentang telepon genggam, siswa dapat menentukan informasi rinci dalam teks.
Soal:
12.  What reflects Samsung Galaxy III’s organic design?
A.    Comfortable grip and gentle curves
B.     Shooting sounds
C.     Live wallpaper’s ripples
D.    Beautifully seamless form
Kunci jawaban            : a
Pembahasan                : Dalam teks tertulis “The Samsung GALAXY III’s comfortable grip and gentle curves reflect its organic design.”

Read the text to answer questions 13 to 15


Dear Frank:
It's been said that "A friend in need, is a friend indeed." No words could better describe what your friendship has meant to us over the years.
Marie and I appreciate your taking the kids out to dinner last Thursday, so that we could be with her mom at the hospital.
It's wonderful to have friends like you, who are always there for us when we need you most.
Marie and I want you to know that we cherish your friendship. Should you ever need us in any way, please don't hesitate to call on us.
With warm affection,
Tim and Marie

       Indikator         : Menentukan informasi tertentu
       Indikator soal : Disajikan sebuah surat, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan informasi tertentu dari teks dengan tepat.
Soal:
13.  Who took the kids out to dinner?
A.    Mary and her mom
B.     Tim and Marie
C.     Marie
D.    Frank.
Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : Yang mengajak anak-anak makan malam di luar adalah Frank, karena kata you dalam surat tersebut merujuk pada si penerima yaitu Frank.

       Indikator         : Menentukan informasi tersirat
       Indikator soal : Disajikan sebuah surat yang sama, siswa dapat menentukan jawaban informasi tersirat dari teks tersebut dengan tepat.
Soal:
14.  From the text we know that…
A.    Marie was hospitalized.
B.     Frank is Marie’s brother.
C.     Tim and Marie were very grateful to Frank.
D.    Tim and Marie could not visit Marie’s mom in the hospital.
Kunci jawaban            : c
Pembahasan                : Surat itu mengekspresikan rasa terima kasih Tim dan Marie atas bantuan yang diberikan Frank.

       Indikator         : Menentukan makna kata/frasa dalam teks
       Indikator soal : Disajikan kutipan kalimat dari teks dengan salah satu kata/frasa digaris bawahi, siswa dapat menentukan makna kata tersebut dengan tepat.
Soal:
15.  Marie and I want you to know that we cherish your friendship. “ The word cherish means…
A.       know.
B.       hate.
C.       appreciate.
D.       misunderstand.

Kunci jawaban            : c
Pembahasan                : Kata cherish bermakna menghargai, jadi padanan yang sesuai adalah appreciate.

Read the text to answer question 16
       Indikator         : Menentukan makna teks fungsional pendek
       Indikator soal : Disajikan kutipan kalimat dari caution di tempat umum, siswa dapat menentukan makna caution tersebut.
Soal:
16.    The above caution means ...
A.    we need to buy eye-protection equipment.  
B.     It is very easy to find eye-protection equipment.
C.     some students are using eye-protection equipment.
D.    it is very important to wear eye protection equipment.
Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : Teks mengisyaratkan keharusan menggunakan eye protection.

Read the text to answer questions 17 to 19

The Rising Stars

The success of Harry Potter movies has made Daniel Radcliffe, Emma Watson, and Rupert Grint the centre of public attention. The three rising stars have grown up on screen and grown into his or her role as an actor. Daniel Jacob Radcliffe was born in Fulham, London, 23 July 1989. His nickname is Dan. He is the only child of Alan Radcliffe and Marcia Gresham. Dan has dark brown hair and blue eyes. His height is about 168 cm. He is a loyal, shy, down-to-earth, and humorous person. He is also intelligent and somewhat mysterious. He loves football, Formula One racing and gymnastics.
Emma Charlotte Duerre Watson was born in Paris, France, 15 April 1990. Her nickname is Emma. She is the daughter of Chris Watson and Jacqueline Luesby. She lived in Paris until the age of five before she moved with her mother and younger brother Alexander to Oxford, England. Emma has wavy brown hair. Her height is 165 cm. She is an openhanded, friendly, and determined person. She also said that she is a little bit stubborn. Emma loves dancing, singing, tennis and art.
Rupert Alexander Grint was born in Hertfordshire, England, 24 Au-gust, 1988. His nickname is Rupert. He is the oldest son of Nigel Grint and Jo Parsons. Rupert has bright red hair. His height is 180 cm. He is an active and humorous person. He is also very humble.
However, he is the shyest of the three Harry Potter co-stars. Rupert is arachnophobia. It means that he is afraid of spiders. He likes all kinds of music, but his favorite is classic rock and roll. His favorite school subject is Chemistry. These Hogwarts trio have been really great associates, not only on screen but also in real life. Their secret of friendship is that they always understand each other although they have different backgrounds and personalities.

•   Indikator         : Menentukan gambaran umum isi teks
•   Indikator soal : Disajikan teks deskriptif tentang orang terkenal, siswa dapat menentukan gambaran umum isi teks dengan tepat.

Soal:

17.  What is the text about?
A.    The life of Harry Potter stars
B.     The making of Harry Potter movies
C.     The success of Harry Potter series
D.    The description of the stars of Harry Potter
Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : Teks tersebut berisi deskripsi trio yang membintangi Harry Potter.

•   Indikator         : Menentukan makna kata/frasa
•   Indikator soal : Disajikan teks deskriptif tentang orang terkenal, siswa dapat menentukan sinonim sebuah kata yang dipilihkan.
Soal:
18.  “She is an openhanded, friendly, and determined person.” The underlined word is similar in meaning with…
A.    generous.
B.     grateful.
C.     wealthy.
D.    mean.
Kunci jawaban            : a
Pembahasan                : Kata openhanded bermakna pemurah, padanannya adalah generous.

•   Indikator         : Menentukan makna tersirat
•   Indikator soal : Disajikan teks deskriptif tentang orang terkenal, siswa dapat menemukan hubungan antar tokoh dengan tepat.
Soal:
19.  From the text we know that the three rising stars are…
A.    good friends.
B.     only good while on screen.
C.     jealous with each other.
D.    not willing to help each other.
Kunci jawaban            : a
Pembahasan                : Ketiga sahabat itu memang sahabat sejati, bukan hanya di layar film saja tetapi juga dalam kehidupan sehari-hari.











Read the text to answer questions  20 to 22

Gontor 5 for Girls
Gontor 5 for Girls is a school located in Kandangan, Pare, Kediri, East Java. On its 4th age, the institution, inhabited by 529 students and 65 teachers, directed by Mr. H. Agus Mulyana, S.Ag., always develops and keeps its existence.  It is a boarding school. All students live in dormitories. So, they do everything together.
Students get up early in the morning and do their dawn prayer. Then they take a bath and have breakfast together. Before the morning classes start, they return to their bedroom to make the beds and clean the rooms. After school they usually do sports or other extracurricular activities.
In the evening they have dinner together. Then they prepare themselves for the next day. Some of them do their homework and others study or read books. Before they go to bed, they have time to relax. They chat with their friends or read magazines.

•   Indikator         : Menentukan makna tersirat
•   Indikator soal : Disajikan teks deskriptif tentang kegiatan sehari-hari, siswa dapat menentukan sifat orang yang tersirat di dalam teks.
Soal:
20.  From the text we know that the students of Gontor 5 for Girls are…
A.    Lazy and slow.
B.     Active and independent.
C.     Reactive and rebellious.
D.    Irresponsible and enthusiastic.
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Dari kebiasaan sehari-hari yang dilakukan para siswa menunjukkan bahwa mereka merupakan siswa yang aktif dan bertanggung jawab,

•   Indikator         : Menentukan pikiran utama paragraf
•   Indikator soal : Disajikan teks deskriptif tentang kegiatan sehari-hari, siswa dapat menentukan pikiran utama paragraph tertentu.
Soal:
21.  What is the main idea of the last paragraph?
A.    Students extracurricular activities in the morning.
B.     Students have many activities in the evening.
C.     Students do their homework in the evening.
D.    Students chat with their friend  before going to bed.
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Paragraf terakhir berisi kegiatan siswa di malam hari.
•   Indikator           : Menentukan informasi rinci tersurat
•   Indikator soal    : Disajikan teks deskriptif tentang kegiatan sehari-hari, siswa dapat menentukan informasi rinci alasan ketenaran orang yg dideskripsikan.
Soal:
22.  When do the students make the beds and clean the rooms?
A.    After they get up
B.     Before they do their dawn prayer
C.     Before they take a bath
D.    Before the morning classes start
Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : Para siswa kembali ke kamar untuk membereskan dan membersihkannya sebelum pelajaran pagi mulai. Informasi ini dapat ditemukan di paragraph 2.

Read the text to answer questions 23 to 25


Mahogany
In the natural rainforest, Mahogany is a very large canopy tree, sometimes reaching over 150 feet in height, with trunks sometimes more than 6 feet in diameter above a large basal buttress. It is a generally open-crowned tree, with gray to brownish-red fissured bark.
Mahogany is perhaps the most valuable timber tree in the whole of Latin America and has been heavily exploited for most of this century. Mahogany is becoming increasingly rare, and is already extinct in parts of its original range. It is listed as threatened in "Arboles Maderables en Peligro de Extinción en Costa Rica" and is listed in CITES Appendix III.
Mahogany varies from yellowish, reddish, pinkish, or salmon colored when freshly cut, to a deep rich red, to reddish brown as the wood matures with age. Mahogany is fine to medium texture, with uniform to interlocking grain, ranging from straight to wavy or curly. Irregularities in the grain often produce highly attractive figures such as fiddle back or mottle. Mahogany polishes to a high luster, with excellent working and finishing characteristics. It responds well to hand and machine tools, has good nailing and screwing properties, and turns and carves superbly.
Mahogany is regarded by many as the world's premier wood for fine cabinetry, high-class furniture, trimming fine boats, pianos and other musical instruments, sculpture, joinery, turnery, figured and decorative veneer, interior trim, and carving.


•   Indikator         : Menentukan informasi tertentu 
•   Indikator soal : Disajikan teks report tentang tumbuhan, siswa dapat menentukan informasi tertentu di dalam teks.
Soal:
23.  How large can Mahogany be?
A.    Less than 5 feet in diameter
B.     More than 6 feet in diameter
C.     About 100 feet in diameter
D.    Over 150 feet in diameter
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Ukuran pohon tersebut bisa mencapai lebih dari 6 meter diameternya.

•   Indikator         : Menentukan informasi rinci  
•   Indikator soal : Disajikan teks report tentang tumbuhan, siswa dapat menentukan informasi rinci di dalam teks.
Soal:
24.  What makes Mahogany becoming increasingly rare?
A.    Its size
B.     Its exploitation
C.     Its quality
D.    Its value
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Yang menyebabkan pohon itu semakin langka adalah karena dieksploitasi.

•   Indikator                : Menentukan makna kata/frasa
•   Indikator soal         : Disajikan teks deskriptif tentang orang terkenal, siswa dapat menentukan sinonim sebuah kata yang dipilihkan.
Soal:
25.  “… and is already extinct in parts of its original range. The underlined word means…
A.    survive
B.     vanish
C.     stay alive
D.    uncommon
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Kata extinct bermakna punah, padanannya adalah vanish.

Read the text to answer questions 26 to 28


INGREDIENTS
1 Small chicken, cut into pieces
2 cups fresh coconut milk (or 200 ml thick coconut milk and 200 ml water)

GRINDED SPICES
Shallots, garlic, galangal, lemongrass, cumin, salt, pepper, coriander

COOKING DIRECTIONS
Boil chicken.  Allow 2 cups of broth to remain in the pot.
Fry the grinded spices with 2 spoons of vegetable oil.
Add the spices into the boiled chicken; turn to low heat until it is tender.
Add the coconut milk, stir, continue simmer to enhance flavor.
Serve your white chicken curry while hot.
       Indikator         : Menentukan gambaran umum isi teks
       Indikator soal : Disajikan sebuah teks procedure, siswa dapat menentukan gambaran umum teks.
Soal:
26.  What is the text about?
A.    How to grind spices
B.     How to fry chicken
C.     How to make thick coconut milk
D.    How to cook white chicken curry

Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : Teks tersebut berupa resep cara membuat opor ayam (white chicken curry).

       Indikator         : Menentukan informasi tersirat dalam teks
•   Indikator soal : Disajikan sebuah teks procedure,  siswa dapat menentukan makna tersirat di dalam teks.
Soal:
27.  Why do we need to simmer after adding coconut milk?
A.    To make the chicken tender
B.     To get attractive color
C.     To make the curry spicy
D.    To enhance flavor
Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : Tujuannya adalah agar santan meresap sehingga rasanya lebih lezat, sebagaimana tertulis dalam teks “Add the coconut milk, stir, continue simmer to enhance flavor.”

•   Indikator         : Menentukan rujukan kata dalam teks
•   Indikator soal : Disajikan sebuah teks procedure,  siswa dapat menentukan rujukan kata tertentu di dalam teks.
Soal:
28.  “… turn to low heat until it is tender.” The word it refers to…
A.    heat
B.     spice
C.     chicken
D.    vegetable oil
Kunci jawaban            : c
Pembahasan                : Yang menjadi empuk adalah chicken,












Read the text to answer questions 29 to 30

How to Remove Ballpoint Pen Ink Stains From Fabric

Instructions
Things You'll Need:
·         Paper towels
·         Clean cloth
·         Hair Spray
·         Terry Cloth Washcloths
·         Sponges
·         Rubbing Alcohol
·         Nail Polish Remover
·         Laundry Pretreatment
·         Liquid Bleach
Steps:
1.      Sponge the stain with water to remove as much ink as possible.
2.      Allow the spot to dry.
3.      Set the affected area face down on a clean cloth or paper towels.
4.      Spray the back side of the stain with hairspray, or apply rubbing alcohol or nail polish remover.
5.      Blot the back side with a clean terry cloth washcloth to further remove as much ink as possible.
6.      Apply laundry pretreatment.
7.      Wash in warm water.
8.      Air dry.

•   Indikator         : Menentukan informasi tersirat 
•   Indikator soal : Disajikan teks procedure, siswa dapat menentukan informasi tersirat tentang topik di dalam teks.
Soal:
29.  According to the text, we do not need to…
A.    wash the cloth
B.     dry the spot
C.     apply laundry pretreatment
D.    use dryer
Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : Pada langkah terakhir disebutkan “air dry” jadi kita tidak memerlukan alat pengering.

•   Indikator         : Menentukan makna kata/frasa
•   Indikator soal : Disajikan teks procedure, siswa dapat menentukan sinonim sebuah kata yang dipilihkan.
Soal:
30.   “Allow the spot to dry.” The underlined word has similar meaning to….
A.    ink.
B.     cloth.
C.     mark.
D.    fabric.

Kunci jawaban            : c
Pembahasan                : Persamaan kata yang tepat untuk spot adalah mark, yaitu area atau tanda noda pada kain, yang sudah dilap dengan air.

Read the text to answer questions 31 to 33


My Worst Mistake

Hi Diary,
I’ve just had the worst day ever!  It all began at morning break.  This horrible boy came over and pushed me for no reason.  When I pushed him back I was the one who got into trouble.  I was given a nasty note from Ms Thomas to take home to mom.
Later when mum read the note she blamed me – she wouldn’t even listen to my side of things.  It’s not fair.  Now I’m grounded for a month and all I did was stick up for myself.
Still I have learned one thing today – violence won’t solve my problems but telling tales just might!



•   Indikator         : Menentukan informasi tertentu
•   Indikator soal : Disajikan teks recount, siswa dapat menentukan informasi tententu di dalam teks.
Soal:
31.  What did the writer take home for his mom?
A.    Good report from school
B.     The photo of the horrible boy
C.     The nasty note from Ms. Thomas
D.    Punishment letter from the principal
Kunci jawaban            : c
Pembahasan                : Yang harus diberikan untuk ibunya adalah note dari Ms. Thomas, seperti yang disebutkan dalam paragraph pertama kalimat terakhir.

•   Indikator         : Menentukan pikiran utama paragraf
•   Indikator soal : Disajikan teks recount, siswa dapat menentukan pikiran utama paragraph yang ditentukan.
Soal:
32.  What is the main idea of paragraph 2?
A.    The boy had a horrible life.
B.     The writer was blamed by his mom.
C.     Ms. Thomas gave him a nasty note.
D.    Something has to be learned from his experience.
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Setelah ibunya membaca note dari Ms. Thomas dia menyalahkan penulis: “Later when mum read the note she blamed me.”

•   Indikator         : Menentukan informasi tersurat
•   Indikator soal : Disajikan teks recount, siswa dapat menentukan informasi tersurat yang ditentukan.
Soal:
33.  What did the writer learn from his experience?
A.    Violence won’t solve problems.
B.     Telling tales makes life worse.
C.     Being given a nasty note is a fun.
D.    Making friend is not necessary.

Kunci jawaban            : a
Pembahasan                : disebutkan dalam paragraph terakhir bahwa pada akhirnya penulis menyadari kekerasan tidak akan menyelesaikan masalah.

Read the text to answer questions 34 to 36


Steven Paul Jobs was born on 24 February 1955 in San Francisco, California, to Abdulfattah Jandali and Joanne who gave him up for adoption. He was taken in by Paul and Clara Jobs, and grew up with them in Mountain View, California.
He attended Homestead High School in Cupertino California and went to Reed College in Portland Oregon in 1972 but dropped out after only one semester, staying on to "drop in" on courses that interested him.
He took a job with video game manufacturer Atari to raise enough money for a trip to India and returned from there a Buddhist.
Back in Cupertino he returned to Atari where his old friend Steve Wozniak was still working. Wozniak was building his own computer and in 1976 Jobs pre-sold 50 of the as-yet unmade computers to a local store and managed to buy the components on credit solely on the strength of the order, enabling them to build the Apple I without any funding at all.
The Apple II followed in 1977 and the company Apple Computer was formed shortly afterwards. By the time production of the Apple II ended in 1993 it had sold over 6 million units.
In 1985 Jobs was fired from Apple and immediately founded another computer company, NeXT.
In the meantime, in 1986, Jobs bought The Computer Graphics Group from Lucasfilm. The group was responsible for making high-end computer graphics hardware but under its new name, Pixar, it began to produce innovative computer animations. Their first title under the Pixar name, Luxo Jr. (1986) won critical and popular acclaim and in 1991 Pixar signed an agreement with Disney, with whom it already had a relationship, to produce a series of feature films, beginning with Toy Story (1995).
In 1996 Apple bought NeXT and Jobs returned to Apple, becoming its CEO. In 2003, Jobs was diagnosed with pancreatic cancer and underwent surgery in 2004. Despite the success of this operation he became increasingly ill and received a liver transplant in 2009. He returned to work after a six month break but eventually resigned his position in August 2011 after another period of medical leave which began in January 2011. He died on 5 October 2011.

•   Indikator         : Menentukan tertentu
•   Indikator soal : Disajikan teks recount, siswa dapat menentukan informasi yang ditentukan.
Soal:
34.   Apple II was built in…
A.    1976.
B.     1977.
C.     1993.
D.    1995.
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Dusebutkan di dalam bacaan bahwa “The Apple II followed in 1977 and the company Apple Computer was formed shortly afterwards.”

•   Indikator         : Menentukan informasi tersirat
•   Indikator soal : Disajikan teks recount, siswa dapat menentukan informasi tersirat yang terkandung dalam teks.
Soal:
35.  Steve Jobs resigned from his position because…
A.    Apple fired him.
B.     he signed an agreement with Disney.
C.     he won critical and popular acclaim.
D.    his health condition became worse.
Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : Steve Jobs akhirnya mengundurkan diri karena kondisi kesehatannya yang memburuk.

•      Indikator  : Menentukan informasi rinci
•      Indikator soal       : Disajikan teks recount, siswa dapat menentukan informasi rinci yang ditentukan.
Soal:
36.  What did Steve do when he was fired from Apple?
A.    Returning to Atari
B.     Founding NeXT
C.     Signing an agreement with Disney
D.    Producing a series of feature films
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Setelah diberhentikan dari Apple, steve Jobs mendirikan NeXT.









Read the text to answer questions 37 to 39


Long ago, there lived a little boy named Sammy. He was a good boy. He was good in his studies, obedient to his parents, more intelligent than many other boys in his class and kind to everyone.
Now there was another boy named Timmy who studied in the same class as Sammy. Unlike Sammy, he was not good at studies and always liked to play during school hours. He misbehaved with his parents, bullied his classmates and even ill-treated Sammy.
On his eighth birthday, Sammy got a nice pen as a gift from his parents. He brought it to school so that he could use it to take down the notes of the lectures that the teachers gave in class. When Timmy saw it, he felt uneasy. He asked Sammy,
"Hey, where did you get that? Did you buy it?"
"My parents gave it as a birthday gift to me." replied Sammy.
Timmy was overwhelmed with anger and jealousy. His parents never gave him a gift. He decided to steal Sammy's pen. During recess, when everyone had gone out from the class, Timmy opened Sammy's bag and took out his pen. Then he hid it inside his bag and went out.
When Sammy came back and could not find his pen, he informed his class teacher about it. There was a hunt for the missing pen and the class teacher ordered the class monitor to search the bag of every children inside the class. The missing pen was soon found out of Timmy's bag and the furious teacher asked the errant boy,
"Now Timmy, what do you have to say about it?"
Timmy was in tears. He had nothing to say.


•   Indikator         : Menentukan informasi rinci
•   Indikator soal : Disajikan teks narrative, siswa dapat menentukan informasi rinci yang ditentukan.
Soal:
37.   Timmy is Sammy’s …
A.    brother.
B.     cousin.
C.     nephew.
D.    classmate.

Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : Timmy adalah teman se4kelas Sammy. Hal ini dapat dilihat di paragraph 2.


•     Indikator               : Menentukan informasi tersirat
•     Indikator soal        : Disajikan teks narrative, siswa dapat menentukan informasi tersirat yang terkandung dalam teks.

Soal:
38.  Timmy decided to steal Sammy's pen because…
A.    he wanted the pen.
B.     the teacher asked him.
C.     his friends made him angry.
D.    he was jealous of Sammy.
Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : Timmy melakukan hal itu karena iri hati, karena dia tidak pernah menerima hal seperti itu dari orang tuanya.

•   Indikator         : Menentukan informasi rinci
•   Indikator soal : Disajikan teks narrative, siswa dapat menentukan informasi rinci yang ditentukan.
Soal:
39.  What did Timmy do to Sammy’s new pen?
A.    He hid it inside his bag.
B.     He threw it to the dustbin.
C.     He put it in the teacher’s bag.
D.    He gave it to his friend.
Kunci jawaban            : a
Pembahasan                : Yang dilakukan Timmy adalah menyembunyikan pena tersebut ke dalam tasnya.

Read the text to answer questions 40 to 42

One day a man was going to market with his son and his ass. They met a couple on the way.
"Why walk when you have an ass to ride?" called out the husband, "seat the boy on the ass."
"I would like that," said the boy, "help me up father."
And the father did that willingly.
Soon they met another couple. "How shameful of you!" cried the woman, "let your father ride, won't he be tired?"
So, the boy got down and the father rode the ass. Again they marched on.
"Poor boy", said the next person they met, "why should the lazy father ride while his son is walking?"
So, the boy got onto the ass too. As they went on, they met some travelers.
"How cruel of them!" They are up to kill the poor ass." cried one of the travelers.
Hearing this, the father and the son got down. Now they decided to carry the ass on their shoulders. As they did so, the travelers broke into laughter.
The laughter frightened the ass. It broke free and galloped away.


•   Indikator         : Menentukan informasi tersirat
•   Indikator soal : Disajikan teks narrative, siswa dapat menentukan informasi tersirat yang ditentukan.

Soal:
40.  How did the man feel when he put the boy on the ass?
A.    Sad
B.     Cruel
C.     Happy
D.    Jealous
Kunci jawaban            : c
Pembahasan                : Sang ayah melakukannya dengan senang hati, “And the father did that willingly.”

•   Indikator         : Menentukan rujukan kata dalam teks
•   Indikator soal : Disajikan teks narrative, siswa dapat menentukan rujukan kata yang ditentukan dalam teks.
Soal:
41.  “Now they decided to carry the ass on their shoulders.” The word “they” in the sentence refers to…
A.    the travelers.
B.     the boy and his father.
C.     the boy and the ass.
D.    the travelers and the ass.
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Kata they dalam kalimat tersebut merujuk pada anak laki-laki itu dengan ayahnya.

•   Indikator         : Menentukan pesan moral dalam teks
•   Indikator soal : Disajikan teks narrative, siswa dapat menentukan pesan moral dalam teks.
Soal:
42.  What can we learn from the story?
A.       You cannot please everyone.
B.       We should help other people.
C.       Do not believe anybody else.
D.       You must take your child with you.
Kunci jawaban            : a
Pembahasan                : Pesan moral dari cerita tersebuta adalah bahwa kita tidak bisa menyenangkan semua orang.

For questions 43 to 45, complete the text with appropriate words.
Over a river there was a very narrow bridge. (43)… a goat was crossing this bridge. Just at the middle of the bridge he (44)… another goat. There was no room for them to pass. (45) “…," said one goat to the other, "there is no room for both of us".
"Why should I go back?", said the other goat. "Why should not you go back?"


•   Indikator         : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks rumpang.
•   Indikator soal : Disajikan teks narrative, siswa dapat mengisi rumpang dengan adverb yang sesuai.
Soal:
43.  A. today
B.     one day
C.     tomorrow
D.    the next day
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : teks di atas berbentuk narrative, dan sesuai cerita keterangan waktu yang tepat adalah one day.

•   Indikator         : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks rumpang.
•   Indikator soal : Disajikan teks narrative, siswa dapat mengisi rumpang dengan verb yang sesuai.
Soal:
44.  A. kept
B.  let
C.  met
D.  said
Kunci jawaban            : c
Pembahasan                : pilihan kata kerja yang paling tepat adalah met, di tengah jembatan kambing itu bertemu dengan seekor kambing lain.

•   Indikator         : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks rumpang.
•   Indikator soal : Disajikan teks narrative, siswa dapat mengisi rumpang dengan ekspresi yang sesuai.
Soal:
45.  A. come here
B.     come in
C.     go ahead
D.    go back
Kunci jawaban            : d
Pembahasan                : kata-kata kunci dari kalimat tersebut adalah no room for both of us, jadi ekspresi  yang  tepat  adalah go back.

For questions 46 to 48, complete the text with appropriate words.

First, melt the butter in the (46)… over medium heat. Then, crack open the eggs into the pan and (47)… fry until the yolks begin to harden at the edges (indicated by a lightening in the yolk color). Using the spatula, flip the eggs (48)… and allow cooking ten seconds for over-easy, or up to one minute for over-hard. Finally, add salt and pepper to taste, and serve.

•   Indikator         : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks rumpang.
•   Indikator soal : Disajikan teks procedure, siswa dapat mengisi rumpang dengan kata benda yang sesuai.


Soal:
46.  A. kettle
B.     pan
C.     stove
D.    spatula
Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Sebelum menggoreng kita melelehkan mentega di dalam wajan.

•   Indikator         : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks rumpang.
•   Indikator soal : Disajikan teks procedure, siswa dapat mengisi rumpang dengan kata kerja yang sesuai.
Soal:
47.  A. let
B.     make
C.     start
D.    stop to

Kunci jawaban            : a
Pembahasan                : Kalimat dalam teks procedure berupa petunjuk atau instruksi jadi berbentuk imperative. Kata kerja yang sesuai adalah let.

•   Indikator             : Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks rumpang.
•   Indikator soal    : Disajikan teks procedure, siswa dapat mengisi rumpang dengan adverb of manner yang sesuai.
Soal:
48.    A.             carelessly
B.     reluctantly
C.     carefully
D.    immediately

Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : adverb of manner yang paling tepat untuk digunakan dalam proses memasak telur tersebut adalah carefully.

•   Indikator         : Menentukan susunan kata yang tepat untuk membuat kalimat sederhana yang bermakna.
•   Indikator soal : Diberikan 7 berbagai jenis kata, siswa dapat menyusun kalimat sederhana yang bermakna
Soal:
49.         Arrange these words into a good sentence.
the  - yesterday  - attractive - was - my - life - most - schoolday - of
  1            2               3              4      5      6         7        8             9      10
The best arrangement of the words is….
A.    2 – 4 – 5 – 8 – 6 - 10 – 1 – 3 – 7 – 9
B.     2 – 4 – 1 – 7 – 3 – 9 – 10 – 5 – 8 – 6
C.     5 – 6 – 4 – 1 – 7 – 3 – 8 – 9 – 10 - 2
D.    5 – 8 – 6 – 2 – 4 – 1 – 7 – 3 – 10 – 9

Kunci jawaban            : b
Pembahasan                : Susunan kata yang paling tepat adalah “Yesterday was the most attractive day of my school life”.
•   Indikator         : Menentukan susunan kalimat yang tepat untuk membuat paragraf deskriptif yang padu dan bermakna
•   Indikator soal : Diberikan 8 berbagai kalimat, siswa dapat menyusun kalimat-kalimat tersebut menjadi paragraph deskriptif yang bermakna
Soal:
50.     Arrange the following sentences into a good paragraph.
1)      It is at 69 Sultan Agung Street.
2)      I put the computer on my table.
3)      I love my office because it is very comfortable.
4)      This is my office.
5)      There is also a cupboard near my table.
6)      In my office there is a set of personal computer.
7)      I keep some books in the cupboard.

The best arrangement of the sentences is….
A.    3 – 6 – 2 – 4 – 1 – 5 – 7
B.     3 -  4 -  1 – 5 – 7 – 6 – 2
C.     4 – 3 – 1 – 6 – 2 – 7 – 5
D.    4 – 1 – 6 – 2 – 5 – 7 – 3

Kunci jawaban            : d

Pembahasan                : Susunan teks descriptive dimulai dari identifikasi, yang tertulis dalam kalimat ke empat. Setelah itu diikuti dengan description.